top
logo

Halal


Начало От света
.
От света
Турция въвежда „халал“ сертификати за вноса на стоки от Европа
Петък, 12 Декември 2014 10:18

Турският институт по стандартизация съвместно с министерството по религиозни дела е подготвило специални  „халал“ сертификати  за стоките, внесени от Европа. Това информира порталът UkrAgroConsult. Въвеждането му се аргументира с това, че както Анкара се съобразява с европейските стандарти при износа на стоки за страните от Стария континент, така и продукцията, идваща на турските пазари трябва да се съобразява с изискванията на ислямския свят. В Европа обикновено се сблъскват с проблема при внос на месо за дюнер кебап, което да е съобразено с изискванията на мюсюлманската религия. Вече 5 000 компании са подали заявления за новия сертификат. Първите сертификати ще бъдат издадени през февруари. По информация на „Дойче Веле“  „халал“ продуктите съставляват 20% от оборота на храни в света. Експерти изчисляват, че близо 1,7 млрд. мюсюлмани по цял свят използват само храни, разрешени от ислямската религия. „Халал“ е термин от арабски език и обозначава всички неща,разрешени от исляма. Използва се основно за обозначаване на храни.

 

Източник: agronews.bg 
От списание “Фокус”
Събота, 11 Декември 2010 12:13

От списание “Фокус” ще ви представим любопитна статия под заглавие “Ислямът – държан на къса верижка. В нея се представят особените отношения между държавата и религията в Турция. “Религията не е само дело на ходжите в Турция. Държавно учреждение решава, какво е позволено и какво – не”, се пояснява в подзаглавието на статията, в която четем:


продължава>
 
Понеделник, 06 Декември 2010 15:59

Директорът на турския Диянет трябваше да напусне

Али Бардакоглу, директор на турската Дирекция по вероизповеданията и Главен мюфтия на Турция, трябваше да напусне. Правителството на Ердоган бе недоволно, че той не счита, носенето на забрадка като задължение в исляма.


продължава>
 


Хадис

„Който вярва в Аллах и в Съдния ден, нека да говори само добро или да замълчи.”
/Бухари – 6476/


bottom

© 1992 - 2010 Всички права запазени!.