top
logo

За нас

Halal


Начало За нас
.
ОБРЪЩЕНИЕ

Бисмилляхиррахманиррахим - В името на Аллах


Елхамдулилляхи Раббил Алемин и Вессалату весселяму алейкум ве рахметуллахи ве берекяту
Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Уважаеми братя имами и Председатели на мюсюлмански джамийски настоятелства,


В резултат на политически игри нашето изповедание се ръководи дълги години от хора, нямащи нищо общо с традиционното ни сунитско-ханефитско изповедание, от агенти на бившата комунистическа държавна сигурност, от хора сектанти и такива, поставили личните си интереси над тези на общостта ни. Главното мюфтийство беше заложник на политически цели, а в това време джамиите опустяха, над 350 са без имами. Откритите от нас духовни училища обезлюдяха, а Висшият ислямски институт се превърна в обикновенно медресе. Книгите на Исляма, които с общи усилия дадохме на общността спряха да се печатат. Имотите, които възстановихме за изповеданието се управляват в личен интерес на ограничен кръг хора, а не в полза на общността. Българското общество непрекъснато се притеснява от реставрация на възродителния процес, а хора като агент Андрей – Мустафа Хаджи е внедрен в изповеданието, за да попречи на нашите опити да отворим джамиите за петъчна молитва, да въведем религия ислям в училищата, да обучаваме кадри за нуждите на изповеданието в България и да укрепим традиционния сунитско-ханефитски ислям в България.
Какво направи ВМДС с председател Недим Генджев за мюсюлманите в Р. България:

 

 1. През 1990г. откри Висш ислямски институт.
 2. През 1990г. откри в гр. Шумен СМДУ – „Нювваб”
 3. През 1991г. откри средни мюсюлмански духовни училища в гр.Русе и гр.Момчилград.
 4. Издаде първия превод на Свещенния Коран на български език през 1993г.
 5. Издаде ислямско вероучение на български и турски език през 1991г.
 6. Построи и реставрира над 120 джамии до 2010.
 7. През 1991-92г. възстанови повечето вакъфски имоти в България.
 8. Плащаше заплати на имамите.
 9. Раздава стипендии на студенти в България от името на Ислямска банка за развитие и по настоящем.
 10. Раздава помощи всяка година от името на Световна благотворителна ислямска организация.
 11. Организира поклонение /хадж/ за хиляди български мюсюлмани.

 

Нашите цели и задачи в бъдеще са:

 1. Да започнем да изплащаме заплати на имамите.
 2. Да възстановим авторитета на СМДУ и върнем децата в класните стаи.
 3. Да направим ВИИ самостоятелен факултет към Софийски университет.
 4. Да построим втора джамия в София.
 5. Да построим джамия в Пловдив.
 6. Да открием Ислямски център и библиотека в София.
 7. Да разкрием Коран курсове във всяка джамия.
 8. Да назначим имами в тези над 300 джамии без имами.
 9. Да издадем книги като „Живота на Мохаммед”, „Ислямско вероучение” и други.
 10. Да изпращаме всяка година 100 човека безплатно на хадж.

А какво направи Мустафа Алиш? Нека отговори:

 1. Защо няма ученици в Ислямския институт и в СМДУ? Например в Шумен днес има 40 ученика, а бяха 420 при ВМДС с председател Н. Генджев. В Русе има 38 ученика, а бяха 350 при ВМДС с председател Н. Генджев. Същото е с Момчилград.
 2. Защо големи вакъфски имоти като Художествената гимназия в Пловдив, хотел Балкан в Русе бяха дарени от Мустафа Алиш на общините?
 3. Защо Билял Даржан подари на мафиота Цампаров от гр. Варна  имот в центъра на Варна, който струва 500.000 евро?
 4. Защо Мустафа Алиш спря да дава заплати на имамите в България?
 5. Защо Мустафа Алиш пусна нетрадиционни ислямски секти в България?
 6. Какво се обучава в нелегалните курсове в Сърница, Устина и Делчево, открити с разрешението на Алиш?
 7. С какви пари си купи Мустафа Алиш 3 апартамента в Истанбул, Фикри Сали – къща в Бурса, Мехмед Аля – хотел в Анталия, Осман Хълми – къща в Пещера. Много е дълъг списъкът на духовните водачи, закупили имоти с незнайни откъде пари.

Обвиняват ни, че ще спрем развитието на Исляма в България, но колко по-спряло да е това развитие, когато училищата са пусти, а имамите са без заплати. Когато хората, които трябва да се грижат за духовното израстване на джемаата са оставени в мизерия.
Скъпи братя и сестри,
Съдебните спорове са вече минало. Съдът в България реши, че всички опити чрез подмяна и измама да се „приватизира” мюсюлманската институция, са неуспешни, даде шанс сега да започнем на чисто. Заличени са всички неправомерно вписани ръководства, все доминирани от Агент Андрей-Мустафа Хаджи, в които достойните мюсюлмани  отсъстваха. Вярно е, че много от тях, които бяха уважавани хаджии и хафъзи не дочакаха този ден. Вярно е, че вместо да им отдадем заслужена почит и уважение сектантите на Мустафа Хаджи се подиграват със светлата им памет. Ние няма да ги забравим, ние им дължим уважение, ние ги почитаме и изказваме на близките им своята признателност. Техните сродници бяха верни на Исляма, те се бориха до последно с несправедливостта - Главното мюфтийство да се управлява от дилетанти. 
Ние ще работим с всички сили за развитието на мюсюлманската институция, ще се погрижим за имамите и техните семейства. Ще се стараем да дадем на общността просвещение, от което се нуждаем в тези тежки бездуховни времена. Ние ще работим за спокойствието на общество ни, от което то се нуждае. Ще сложим край на конфронтацията, на религиозното противопоставяне, на сепаратизма, на отчуждаването на българските мюсюлмани от проблемите на българскта държава, защото ние сме граждани на тази държава. Тя е нашата среда за развитие, нашето място, където да отгледаме и възпитаме децата си и където да развием религията си, интегрирайки се в общата  хармония на толерантност и съжителство с останалите религии в България.
Висшият мюсюлмански духовен съвет има механизмите да съхрани традициите, да проведе нова мюсюлманска конференция, която да излъчи достойните за общността водачи. Но преди това  трябва да се провери, в какво състояние са го оставили  хората на Мустафа Хаджи, да се върнат имотите, които са обсебили и да си заплатят щетите, които са нанесли на изповеданието. Няма районен мюфтия, няма висш администратор, който да не се е облагодетелствувал от мюсюлманското изповедание. Ние ще дадем тази истина на общността.
Имаме подкрепата на Световната Ислямска Лига, Световната Благотворителна Организация за развитието на исляма и Световната Ислямска Банка, чийто представител в България е Д-р Н. Генджев. 
Обръщаме се към българското общество да не се подава на уличния натиск от група хора, които се противопоставят на българския съд и на неговите решения, за които законите в нашата страна не важат, за които ценностите на исляма са подменени от личните интереси.
Ние искаме да бъдем открити, честни, да подадем ръце на всички отдадени на религията. Изповеданието е единно, то не е на Генджев или на Хаджи, или на които и да е от нас. То ни задължава да служим, да сме всеотдайни на стотиците вярващи мюсюлмани и да се грижим за нашата религия, както са ни я оставили нашите бащи и деди, да съхраним религиозната си идентичност и да предадем вярата си на нашите деца.
Скъпи братя и сестри мюсюлмани, уважаеми съграждани и най-вече ти, имам ефенди,
разцепление в духовното единство на мюсюлманската общност няма. Напрежение се създава само от една малка група хора на Мустафа Хаджи, които са отстранени от ръководни постове. Не се поддавайте на провокациите им. 
Нека Всевишния ни помага в благородните ни начинания, нека вярваме, че с общи усилия ще дадем на изповеданието и обществото спокойствие и развитие !

Председател на ВМДС
Проф.д-р Недим Генджев

 


 

Хадис

„Вкусил сладостта на вярата е онзи, който е доволен Аллах да му е Господар, и Исляма да му е религията, и Мухаммед (с.а.с.) да е пратеника.” /Муслим – 34/


bottom

© 1992 - 2010 Всички права запазени!.